“Mira, jo em dic Miguel però aquí diu MIGÜEL. La U no sona. Però jo, l’escric.”
“Mira, aquí diu PAULA, però si li trec la A, diu PALA”
Aquest és, potser, un dels moments més importants en la vida de qualsevol persona. El moment en què és capaç de llegir i entendre allò que està escrit.
Però, quan i com comença aquest procés de lectoescriptura?
De ben petits, just quan acaben d’arribar a l’escola, els ensenyem, a partir de la lectura global, que un conjunt de lletres formen una paraula i els diem què hi diu. Fins i tot els expliquem què vol dir i per a què serveix.
No ho saben, però ja estan començant a entrar en el fabulós món de les lletres, els sons i les paraules.
Els alumnes de P3 reben el seu primer contacte amb el món de les lletres a partir dels diferents cartells que els anuncien a la classe on estan tots els objectes necessaris.
Allò que per a ells és un símbol, un dibuix o ves a saber què, es convertirà, de mica en mica, en una lletra (grafia) que té un so i que fins i tot té un nom, que els permetrà formar una paraula i després una oració.
El primer contacte amb la lectura serà a partir del seu nom i el dels seus companys. És tot un descobriment saber quines lletres formen el seu nom i el dels seus companys.
FOTOS P4
Hi ha lletres que són repetides i que els nostres companys també les tenen!
Els racons de lectoescritpura són un espai per treballar entre iguals, cadascú al seu ritme i on l’error s’esdevé l’inici del procés d’aprenentage.
Un dels moments més emocionants serà, segurament, el pas de lletra de pal a lletra lligada: algunes de les grafies s’assemblen molt però d’altres són totalment diferents. Així que haurem de fer un esforç i fixar-nos bé en la manera com es fan!
L’objectiu és que l’alumnat gaudeixi de tot aquest procés per tal de convertir la lectura i l’escriptura en un moment màgic i creatiu que els portarà a viure mil aventures.
Alumnes de CI gaudint de la lectura.
Els col·legis de la Fundació Educativa la Mercè (FEM) es defineixen com a centres innovadors, transformadors i en constant actualització.
La nostra missió atén la formació i la millora continuada a partir de l’acompanyament de l’alumnat, fomentat en els eixos del nostre Model Pedagògic: treball competencial, atenció a la diversitat, plurilingüisme, noves metodologies, ús de les TIC, benestar emocional, col·laboració amb altres centres i institucions, relació família-escola i innovació educativa. És un model que es basa en la plena confiança i el compromís del professorat, les famílies i l’alumnat.
El desenvolupament diari del model pedagògic a les aules vol ser la nostra projecció social basada en la humilitat però amb la ferma contribució al creixement de les persones, ciutadans i ciutadanes futurs, i a la millora de la societat.
Per a més informació:
C/ Verge de la Mercè, 16
08980 Sant Feliu de Llobregrat
93 666 10 79
secretaria@santfeliu.femlamerce.cat
www.lamercesantfeliu.cat