El dia 25 de novembre va ser declarat el DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES (https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day).
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Pàtria i Maria Teresa Mirabal, les quals van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana, mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
Des de l’assignatura de Ciències Socials hem treballat amb l’ alumnat de 4t d’ESO, alguns documents de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, concretament tres cartes del Fons del Consultorio de la Mujer Elena Francis (un programa radiofònic dels anys 50 i 60). Un dels objectius d’aquesta activitat ha estat treballar el concepte d’universalització dels drets humans que té les seves arrels al segle XVIII, coincidint amb el moviment il·lustrat; l’altre ha estat presentar a l’alumnat un dels esclavatges de la societat actual, la violència de gènere, per tal d’ analitzar-ne les causes, les conseqüències i les eines per poder actuar davant d’aquesta problemàtica, encara avui tan present.
Els alumnes, al final d’aquest treball, han compartit el que han après mitjançant una infografia. Com a col·legi, i des de l’aula, ens sumen a la celebració d’aquesta jornada.
International Day for the Elimination of Violence against Women | United Nations
Els col·legis de la Fundació Educativa la Mercè ( FEM) es defineixen com a centres innovadors, transformadors i en constant actualització.
La nostra missió atén la formació i la millora continuada a partir de l’acompanyament de l’alumnat, fomentat en els eixos del nostre Model Pedagògic: treball competencial, atenció a la diversitat, plurilingüisme, noves metodologies, ús de les TIC, benestar emocional, col·laboració amb altres centres i institucions, relació família-escola i innovació educativa. És un model que es basa en la plena confiança i el compromís del professorat, les famílies i l’alumnat.
El desenvolupament diari del model pedagògic a les aules vol ser la nostra projecció social basada en la humilitat però amb la ferma contribució al creixement de les persones, ciutadans i ciutadanes futurs, i a la millora de la societat.
Per a més informació:
C/ Verge de la Mercè, 16
08980 Sant Feliu de Llobregrat
93 666 10 79
secretaria@santfeliu.femlamerce.cat
www.lamercesantfeliu.cat