93 666 10 79

Verge de la Mercè 16

08980 Sant Feliu de Llobregrat

93 666 10 79

Verge de la Mercè 16

08980 Sant Feliu de Llobregrat

FEM Actualitat

FEM D’AQUEST ESTIU UNA EXPERIÈNCIA INOBLIDABLE!

Després d’un any ben particular on l’alumnat ha hagut de fer un gran esforç per adaptar-se a totes les mesures d’ensenyament, les vacances d’estiu són ben merescudes. És possible, però, que el cansament i la tensió acumulada en moments de pandèmia surti durant aquest temps fent que estiguin emocionalment més alterats i alterades.

És per això que des del Departament d’Orientació us proposem una sèrie de dinàmiques per tal de fomentar la cohesió familiar, la comunicació emocional i per tant, un millor benestar per a tothom. Esperem que us siguin útils.

ÀLBUM DE FAMÍLIA

Es tracta d’una activitat que recupera quelcom que fa anys ja fèiem i que ens pot cohesionar molt com a família. Consisteix a fer un àlbum de records durant l’estiu on pugueu col·locar, no només les fotografies de moments divertits i especials dels mesos de vacances, sinó també reflexions fetes en família, descriure les vivències, enganxar-hi entrades de llocs on heu anat, dibuixos que s’han fet, etc.

LES CARES DE LES EMOCIONS

Pengeu a casa un mural que representi les diferents emocions bàsiques (alegria, tristesa, por i ràbia). Podeu fer-ho de diferents maneres:

  • Fent una fotografia que expressi cada emoció

  • Dibuixant-la

  • Associant cada emoció amb un color diferent

  • Etc.

Cada dia, trobeu algun moment, com per exemple abans de sopar, per acostar-vos en família al mural i parlar de quines emocions heu sentit. Podeu explicar quines han estat les més intenses, què ha generat aquella emoció, com les heu gestionat… No us oblideu que els adults també heu de parlar-ne.

DIARI EMOCIONAL DE FAMÍLIA

Aquesta activitat és similar a l’anterior. Consisteix en, cada setmana, escriure un diari on apunteu aquelles anècdotes que siguin més representatives del que ha succeït. Podeu explicar el que ha passat tant individualment com en família. Com us ha fet sentir, què n’heu après… És un record molt bonic per recuperar al cap dels anys i per fomentar la comunicació emocional dins de casa.

LA FAMÍLIA, LA VOSTRA GUIA

Per dur a terme aquest joc caldrà preparar un circuit. Algú de casa es taparà els ulls amb un mocador i una altra persona el guiarà a través d’una “carrera d’obstacles”. Ell o ella haurà de confiar en tu per arribar a la meta. Després podeu canviar els rols. És un joc de confiança, amistat i autoestima.

VERBALITZEM LES QUALITATS POSITIVES

Durant l’estiu podem deixar una caixeta per a cada membre de la família on es pugui deixar una nota sobre una qualitat positiva, aspecte positiu, acció bonica que hagi fet aquell membre. Al final de setmana es poden llegir totes alhora.

EL MILLOR I EL QUE M’AGRADARIA DIFERENT

Al final de cada experiència de l’estiu (d’un dia de casal, de les colònies, d’un dels dies del viatge, de l’estada al poble, etc.) podem prendre’ns un moment de reflexió on cada membre de la família es pregunti què ha estat el que més li ha agradat d’aquell dia o d’aquella experiència, què n’ha après, i tot seguit, també allò que li agradaria que hagués sigut diferent o el que caldria millorar.

ELS MEUS OBJECTIUS DE L’ESTIU

Que cada membre de la família es plantegi algun objectiu realista per assolir durant l’estiu (aprendre a cuinar, fer-me el llit, fer amistats noves, algun pare o mare es pot plantejar deixar de fumar…). Ho escriviu tot en un gran mural i al costat de cada proposta hi dibuixeu una petita escala amb una petita fotografia vostra al peu de cadascuna. Al final de cada setmana podeu seure en família i pujar o baixar esglaons en funció de si esteu assolint aquest objectiu o esteu fent alguna passa enrere.

EL TÒTEM DE LA BONA ACCIÓ

Aquest joc es pot començar a jugar el primer dia d’estiu i pot durar les 24h del dia, tots els dies de les vacances. S’escull un tòtem o un símbol per aquest joc (pot ser un ninot, una fotografia, una pilota, el que vulgueu). Qui tingui aquell tòtem ha d’aconseguir donar-li a algun altre membre de la família. Per fer-ho li haurà de fer un favor o una bona acció fora de les que habitualment es fan (si sempre s’ajuda al pare a estendre la roba, no compta, ha de ser alguna que habitualment no es faci). Un cop s’hagi fet aquesta bona acció, el tòtem canvia de mans i el nou propietari o propietària del tòtem haurà de fer una bona acció a un altre membre de la família. Per exemple: El tòtem el té la Maria, la filla gran, que ha volgut fer una bona acció per a la mare i aquell dia ha preparat el sopar. Així que un cop l’ha fet li passa el tòtem a la seva mare. Ella, al dia següent, al vespre, li fa un massatge a la seva esposa, doncs sap que li agraden molt, i li passa el tòtem a ella. Durant el cap de setmana, aquesta porta a l’Arnau, el fill petit, a un parc al que no van gaire perquè cau lluny, però que li agrada molt, i li dona el tòtem. Per últim, l’Arnau li fa un dibuix molt especial a la Maria, al seva germana gran, que torna a tenir el tòtem i es torna a començar el joc.

COM M’AGRADEN LES ABRAÇADES

El joc consisteix a conèixer el nostre cos i fomentar l’afectivitat en la família. Ens caldrà un dau. Cada membre de la família tindrà assignat un número (o més) del dau. A cada tirada, els membres de la família hauran de fer moltes abraçades al membre de la família que li hagi tocat. També ho podem fer amb pessigolles, petons, carícies…

Els col·legis de la Fundació Educativa la Mercè (FEM) es defineixen com a centres innovadors, transformadors i en constant actualització.

La nostra missió atén la formació i la millora continuada a partir de l’acompanyament de l’alumnat, fomentat en els eixos del nostre Model Pedagògic: treball competencial, atenció a la diversitat, plurilingüisme, noves metodologies, ús de les TIC, benestar emocional, col·laboració amb altres centres i institucions, relació família-escola i innovació educativa. És un model que es basa en la plena confiança i el compromís del professorat, les famílies i l’alumnat.

El desenvolupament diari del model pedagògic a les aules vol ser la nostra projecció social basada en la humilitat però amb la ferma contribució al creixement de les persones, ciutadans i ciutadanes futurs, i a la millora de la societat.


Per a més informació:

C/ Verge de la Mercè, 16
08980 Sant Feliu de Llobregrat
93 666 10 79
secretaria@santfeliu.femlamerce.cat
www.lamercesantfeliu.cat

Comments are closed.