«D’ara endavant, el dia 27 de gener no serà un dia més en el calendari, se’ns farà present com un dia per a recordar sempre les víctimes de l’Holocaust i, principalment, el poble jueu i per convidar a tothom a no oblidar el que va passar.»
Amb aquestes paraules, la Lia Graupera, alumna del nostre centre, finalitzava la lectura de l’escrit que els alumnes de quart d’ESO van preparar per a l’acte de commemoració en record de les víctimes de l’Holocaust. Cada 27 de gener el Parlament de Catalunya recorda l’alliberament, l’any 1945, dels presoners del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. L’acte institucional va ser presidit per Laura Borràs, presidenta del Parlament i l’assistència del president de la Generalitat, Pere Aragonès i d’altres representants polítics, d’entitats de memòria de les diferents víctimes de l’Holocaust, el Departament d’Educació i el Memorial Democràtic de Catalunya.
L’acte va ser conduït pel periodista Ramon Pellicer i es va obrir amb la lectura dramatitzada, a càrrec de l’actriu Anna Ycobalzeta, d’una selecció de paraules de Neus Català recollides al llibre ‘Neus Català. Memòria i lluita’; seguidament, es van il·luminar les espelmes en record del poble jueu, del poble gitano, dels perseguits per raons polítiques, per les persones amb discapacitat, pel col·lectiu LGBTI i de la comunitat israelita de Barcelona. Un minut de silenci i les paraules dels i les alumnes dels sis centres educatius participants de tot Catalunya ompliren la sala i l’ànima dels assistents.
L’escrit del nostre alumnat de quart és el resultat de tot un projecte a l’aula, que ha inclòs la visita de testimonis, la jornada pedagògica al Parlament de Catalunya, l’assistència a xerrades, la participació en actes de memòria i el dia a dia de la classe:
«És per això que, des d’aquesta tribuna, davant de la representació de les més altes institucions de Catalunya, els representants de les comunitats jueves catalanes i els altres col·lectius perseguits, proclamem la nostra condemna i refús al que van fer els nazis i els seus còmplices amb el poble jueu.
Ens ha de fer prendre consciència que un fet com aquest no pot esvair-se i romandre en l’oblit, i s’ha d’estudiar i difondre de manera rigorosa, generació rere generació, perquè no es torni a repetir mai més.
Ens ha de fer conscients que com a joves que rebrem el testimoni de la nostra societat catalana, haurem de vetllar per la igualtat, el respecte i la pluralitat del nostre poble.»
Un compromís i un aprenentatge viscut des d’allò que fa a Sant Feliu una ciutat especial, les seves roses i els valors que des d’aquestes es poden transmetre:
«Perquè per nosaltres, les roses signifiquen vida, esperança i llibertat, valors que com a societat necessitem renovar per a un futur digne de la humanitat i evitar que fets com l’Holocaust es tornin a repetir.»
Fem memòria per conèixer; fem memòria per recordar;
fem memòria per no oblidar mai més!
(Imatges cedides pel Parlament de Catalunya)
Els col·legis de la Fundació Educativa la Mercè (FEM) es defineixen com a centres innovadors, transformadors i en constant actualització.
La nostra missió atén la formació i la millora continuada a partir de l’acompanyament de l’alumnat, fomentat en els eixos del nostre Model Pedagògic: treball competencial, atenció a la diversitat, plurilingüisme, noves metodologies, ús de les TIC, benestar emocional, col·laboració amb altres centres i institucions, relació família-escola i innovació educativa. És un model que es basa en la plena confiança i el compromís del professorat, les famílies i l’alumnat.
El desenvolupament diari del model pedagògic a les aules vol ser la nostra projecció social basada en la humilitat però amb la ferma contribució al creixement de les persones, ciutadans i ciutadanes futurs, i a la millora de la societat.
Per a més informació:
C/ Verge de la Mercè, 16
08980 Sant Feliu de Llobregrat
93 666 10 79
secretaria@santfeliu.femlamerce.cat
www.lamercesantfeliu.cat